Workshop

Still under construction but you’llĀ get the gist…

From my research, I have estimated that the workshop stood for about thirty years, and over it’s life was used as a storage shed, a welder’s hut, a hay storage facility, and God only knows what else. I have used it as a workshop and storage shed for thirteen years, and it’s almost sad to see it go….. Almost…

I had a JCB booked to drive through the shed and do my favourite smashing thing, but then I had some concerns about the proximity to the house. Then, Paddy “Monies” McIntyre offered to land a helping sledgehammer, and as you can see below, has been renamed Paddy “Bulldozer” McIntyre!

[Not a valid template]

So, the demolishing having begun in earnest, I turned my attention to the river at the rear of the property. Not much more than a ditch, I decided to pipe and fill over it. Maintenance made easier, rodents lessened about the place, but most of all, to keep my kids from creaming themselves in the ditch. So, I called in my neighbour Gerard Butterly, and his Brother Fergus, who are in the Plant business, and they set to work. See below…

Our illustrious leader is not one to let a small thing like no walls, or, er, roof, doors or windows hold us up……

Finally, we got started on the building. On a completely new twist to things, I decided that the workshop should be made from as much recycled material as possible, and so I put some ads on the internet, and got a huge response. One company gave us enough ready made panels and wood to pretty much complete the structure. With help thus far from Brendan, Kevin and Andy, the floor was poured and the wood was relocated from its former home. Tons upon tons of panels turned my yard into a small forest, which we cut to size, and proceeded to make what quickly turned into a very big jigsaw!! This is without doubt the most fun I have had on a project for a long time, and I am getting more and more excited as each day goes by…

[Not a valid template]

Stage two: Bottom half of walls and support pillars are put in place. Cross beams going in, and the first section of roof attached.

Stage four: Walls, windows roof and general structure completed…

Stage five: Cladding made from recycled pallets cover and waterproofs the entire building. Recycled Stanley range is installed and chimney (recycled of course) is fitted. The brackets for the chimney are made from office desk legs.

[Not a valid template]

Stage six: Load it full of tools and wood. Tool racks are made from old scaffolding boards, recycled shelves from Stannagh Stairlifts, and office desks.. The Stanley is up and running, waiting for the radiators to be connected to heat the rest of the workshop. I hope to run pipes into the second coil of the house hot water cylinder, which, if successful, should give us free hot water. The wood fuel we burn is all free, and the cleanest burning too.. The small (very small) room at the end is where the washing machine and freezer is located (forced concession, because apparently that’s where the clothes cleaning fairy lives). Inside, through the sliding doors at the end is the small office.

Seeing as we had a load of wood left over, and as we were a bit bored, we decided to make the “Annex” over the other side of the garden, as a small store. It’s about 16ft by 12ft, al every part except the bolt and lock is recycled…. up yours Green party!